top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıGİTEKA

Coronavirüs zamanında girişimci olmak


Bir yandan sağlığımız ve güvenliğimiz için aldığımız önlemleri arttırırken diğer yandan da virüs salgınının ekonomiye etkilerinin bir kaç hafta önce tahmin ettiğimizin çok üzerinde olacağını görüyoruz. Bu durum, örneklerini geçmişte gördüğümüz ekonomik krizlerden çok farklı. Bir anda herkes evlerine çekiliyor, dükkanlar, işyerleri ve okullar kapanıyor ve daha da önemlisi çok kısa bir sürede insanlar alışkanlıklarını değiştirmeyi göze alıyor.


Bu zamanlar iş sahibi herkes için çok zor ama girişimciler için fırsatları da yanında getiriyor. Bu fırsatlar, tabii herkes için var ama çoğunluk kaybolan gelirleri için hayıflanırken girişimciler hemen hangi değişiklikleri yapması gerektiğini düşünüyor.


Çünkü toplumların alışkanlıkları değişirken daha önce mantıklı olmayan iş modelleri ve pazarlar ilgi çekmeye başlayabiliyor. Bir girişimci, bu dönemde finansallarını gözden geçirip hangi önlemleri alması gerektiğini, zararını en aza indirmek için nelerden vazgeçeceğini ve daha fazla zarar etmeden belki kepenk indirip indirmemesini gerektiğini sorgularken bir yandan da iş modelini nasıl değiştirebileceği üzerine düşünmeye başlamalı bir an önce.


Son olarak sizle Steve Blank'ın bu konu üzerine bu hafta yazdığı bir yazıyı paylaşmak istiyorum. Bu zor dönemde herkesin ama öncelikle girişimcilerin okuması gereken bir yazı. İngilizcesi burada.


Yazının sonunda Steve'ın en can alıcı özetini de buraya şöyle bırakalım:


  • Bu ekonomimizin bilinçli bir şekilde kapatılarak yüz binlerce hayatı kurtarmaya karşılık bir sürü işin ortadan kalkması demek.

  • Büyük ihtimal bunun sonu bir ekonomik durgunluk olacak.

  • Virüs, nasıl alışveriş yaptığımızı, seyahat ettiğimizi ve çalıştığımızı en az 1 , muhtelen 3 seneliğine değiştirecek.

  • 30 gün önceki iş modelinizin aynısına devam edebileceğinizi düşünmek mümkün değil.

  • 3 ay, 1 sene ve 3 sene sürebilecek krizler için cankurtaran planları yapın.

  • Yatırımcılarınızın ve sizin çıkarlarınızın artık aynı olmayabileceğini ve yatırımcının kendi çıkarı doğrultusunda hareket edeceğini bilin.

  • Şimdi harekete geçin.

  • Ama şefkatle hareket edin.

32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page